Tips om van een verslaving af te komen

Verslavingen zijn er in verschillende soorten. Van kleine (ogenschijnlijk) onschuldige verslavingen als een koffieverslaving, tot het soort dat complete levens beheerst en op z’n kop zet (zoals bijvoorbeeld een gok- of drugsverslaving). Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om van een verslaving af te komen. Heb jij zelf te maken met een verslaving of maak je je zorgen om een naaste? In dit artikel deel ik graag een aantal tips die kunnen helpen om van de verslaving af te komen.

Bron: Connection-sggz.nl

Maak een afspraak met jezelf

Heb je een gewoonte waar je eigenlijk niet zo blij mee bent en waar je graag vanaf wil? Soms kan het al helpen om een afspraak met jezelf te maken. Zorg ervoor dat het een concrete afspraak is. Heb je bijvoorbeeld een drankverslaving? Dan kun je met jezelf afspreken dat je nog maar één drankje per dag wilt drinken, en dat je tenminste drie dagen per week helemaal geen alcohol wil drinken. Het kan enorm helpen om deze concrete afspraak met jezelf op een briefje te schrijven en deze op een plek neer te leggen waar je er iedere dag mee geconfronteerd wordt.

Deel je doel met anderen

Als je het doel hebt om van je verslaving af te komen, kan het enorm helpen om dit doel met anderen te delen. Bijvoorbeeld met familieleden, vrienden of collega’s. Zij kunnen je ondersteunen en op sommige momenten een extra oogje in het zeil houden. Het delen van je doel met anderen kan er bovendien voor zorgen dat je zelf nóg gemotiveerder raakt om je doel te bereiken!

Zoek hulp

Heb je al eens geprobeerd om zelf van je verslaving af te komen en denk je dat je er baat bij hebt om hulp van een ander te ontvangen? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je ervoor kiezen om in gesprek te gaan met een hulpverlener, kun je deelnemen aan groepsgesprekken en kun je worden opgenomen in een afkickkliniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *