Soorten PTSS

complexe ptss

Alsof het al niet erg genoeg is, kun je ook nog te maken krijgen met twee soorten PTSS. Het syndroom komt namelijk voor in een enkelvoudige trauma of complexe PTSS. Enkelvoudige PTSS komt van een enkele gebeurtenis, complexe PTSS kan van verschillende gebeurtenissen komen. Je kunt er prima voor behandeld worden zodat je er geen last van hebt, heb je het syndroom dan heb je het idee dat je er nooit meer vanaf zult komen. Met goede professionele begeleiding zoals Psytrec is er veel mogelijk. 

Symptomen die langer aanhouden

Wanneer je complexe PTSS hebt dan zijn de kenmerken hetzelfde als enkelvoudige PTSS, verschil is alleen vaak bij de complexe variant kunnen de symptomen extremer zijn en veel langer aanhouden. Vaak is er fysiek of seksueel misbruik aan vooraf gegaan, volwassenen zijn in veel gevallen op jonge leeftijd misbruikt waardoor de symptomen heftig zijn. Maar ook het ervaren van huiselijk geweld kan een van de oorzaken zijn, op deze manier zijn er verschillende oorzaken die de oorzaak kunnen zijn van een complexe PTSS.

complexe ptss

Goede behandeling is noodzakelijk

Heb je al langere tijd last van complexe PTSS dan zijn met een goede behandeling, grote kansen om er in zijn geheel van te genezen. Verschillende combinaties van een therapie zijn mogelijk, eventueel in combinatie met medicatie. Zowel groepstherapie als individuele therapie kan helpen bij het verwerken van een trauma, er wordt bijvoorbeeld geleerd dat gevoelens terughalen niets kwaad kan en dat er niets zal gebeuren. Hierdoor worden de angsten minder, en reageert men minder heftig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *